Alles heeft een oorsprong.

Ondernemers succesvoller
maken door te laten meebewegen
en vertalen naar winst.​

Aanpassen en meebewegen? Ik kan je er alles over vertellen.

Als het gaat over aanpassen en omgaan met verandering dan heb ik dit letterlijk doorleeft. In 1978 hebben mijn ouders het besluit genomen om Suriname te verlaten vanwege het politieke en economische klimaat. Er was geen perspectief meer. Op vijfjarige leeftijd ging ik samen met mijn familie een achtbaan in. Niet wetende welke looping en kurkentrekker er te wachten stond. Het gezin vertrok samen met de jongste en het oudste kind naar Nederland. De overige vier kinderen bleven achter omdat er geen geld was om met z’n allen de overtocht te maken.

De eerste twee jaar woonden wij bij familie in Rotterdam. Twee gezinnen onder één dak. In 1980 kon mijn vader een goede baan krijgen in Lichtenvoorde, een klein dorpje in de Achterhoek en zijn we daar als gezin neergestreken. Na twee jaar hard werken was er genoeg geld om het gezin te herenigen en ook de andere 4 kinderen naar Nederland te laten komen. De familie was compleet, een herstart voor ons gezin.

De jaren daarna was een tweedeling. De Surinaams Hindoestaanse wereld thuis en de Nederlandse omgeving buiten. Dat heeft mij geleerd om flexibel te zijn en te schakelen tussen verschillende mensen en omgevingen. Ik ontwikkelde de vaardigheid om mij snel te kunnen aanpassen. Dat kwam later in mijn carrière handig van pas.

In de jaren die volgden stonden in het teken van avontuur. Zo werd ik opgeroepen voor dienstplicht en ik besloot deze te doen in Duitsland. Ik was gestationeerd in Bergen Hohne en Seedorf : de 41 GNKCIE (Geneeskundige Compagnie) Seedorf. Het onbekende en het proberen van iets nieuws trok mij aan.

In mijn carrière heb ik jaren Scandinavië als regio gehad, een paar jaar Duitsland en heb ik met regelmaat met allerlei nationaliteiten samengewerkt. Met Japanners, Israëliërs, Indiërs, Amerikanen en mijn Europese collega’s. Schakelen tussen culturen en elkaars gewoontes respecteren en uiteindelijk toch resultaten bereiken. Hier haal ik enorme voldoening uit.

In de jaren daarna volgden periodes waarbij mijn flexibiliteit, doorzettings- en aanpassingsvermogen op de proef werden gesteld. Mijn partner heeft in een periode van 20 jaar negen operaties moeten ondergaan voor haar chronische aandoening. In deze periode hadden samen de verantwoordelijkheid voor drie jonge kinderen die nu volwassen zijn, iets wat je niet zomaar even uit kan zetten. Dit vormt je als het gaat om balanceren, keuzes maken en prioriteiten stellen. Als je geen tegenslagen kent, dan weet je niet wat het is om druk te ervaren. Echte druk, niet de druk dat de klant boos is of dat de omzet doelstelling niet gehaald wordt. Ik gun je mijn ervaring niet.

Helaas kwam daar nog een donkere periode van vijf jaar bij. Door een zware depressie van mijn jongste zoon heeft het gezin letterlijk periodes van hoop en vrees moeten doorstaan. Zo’n periode vormt je karakter en leert je anders kijken. Anders kijken naar de mensen, naar de omgeving en het gedrag van omstanders. Neem van mij aan: er is geen enkel project, uitdaging of economisch vraagstuk die mij en mijn uitdaagde. Opnieuw moest er gebalanceerd worden, keuzes gemaakt worden en vroeg dit om een enorm aanpassingsvermogen vanuit mijn kant. Anno 2021 gaat het goed met mijn drie zoons. De donkere wolken zijn weg en de gezinsband is weer ontspannen en minder zorgeloos.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de context waarin ik ben gestart met volwassen worden en de verschillende uitdagingen waar ik voor kwam te staan, mij mentaal sterker hebben gemaakt. Ik ben adaptiever en vindingrijker als het om uitdagende vragen gaat. Zonder het sociale van de mensen daarin te verliezen. Ik heb letterlijk donkere periodes van dichtbij gezien en heb hierdoor zwakte voor de zwaksten ontwikkelt. Ik weet hoe je weer perspectief en licht kunt brengen.

BizzModell bij New Business Radio

Leer van de fuck-ups van anderen

De meeste succesverhalen zijn ontstaan door vallen en opstaan! Bij ‘Fuck-Up Friday’ op New Business Radio gaan wij het juist hebben over het leren van fouten. Het is een programmaformat met een oprecht gesprek.  Het is zoals het is! Wat heb je als ondernemer of bedrijf geleerd, wat ging er mis en welke beslissingen hadden we achteraf niet moeten nemen? Je leert pas als je fouten toestaat en het bespreekbaar maakt.

Radio & Podcasts

Herman Zondag

COO Afas software
Luister hier

Ronald Gans

Auteur | Had ik maar naar mijn vrouw geluisterd
Luister hier

Quintin Schevernels

CEO | Funda
Luister hier

Podcasts met experts

Menno Lanting

Spreker | Auteur | Inspirator
Luister hier naar de Podcast

Marianne Zwagerman

Innovatiestrateeg | Schrijver
Luister hier naar de Podcast

Ralf Knegtmans

Managing Partner | De Vroedt & Thierry

Prof. Dr. Fred Van Eenennaam

Consultant | Professor | Board Member
Luister hier naar de Podcast

Hans Ruinemans

Business Mentor voor C-level | Boardroom Monk voor CEO's
Luister hier naar de Podcast

Saskia Nijs

Leadership | Company Culture
Luister hier naar de Podcast

U kunt blijven luisteren...
Of aan de slag gaan.

Maak nu een kennismakingsafspraak.